Pomysł na obiad. Faszerowane warzywa: papryka, bakłażan i cukinia [PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób faszerowane warzywa!
Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Lato to idealna pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad.

Warzywa faszerowane. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie, jędrne pomidory, złociste i czerwone cebule oraz wiele innych. Można do woli eksperymentować i nadziewać warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. Wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Zjedzone na gorąco, posypane startym serem żółtym, smakują wybornie.
Przedstawiamy trzy przepisy.

Faszerowany bakłażan.
Faszerowany bakłażan.

Faszerowane bakłażany z żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki dla 4 osób:

  • 2 świeże bakłażany
  • 2 główki czosnku
  • 2 duże papryki – czerwona i żółta
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą
z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy
w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy
w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.
Dobra rada:
Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą.

Papryka faszerowana.
Papryka faszerowana.

Faszerowane papryki z żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki dla 4 osób:

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g mięsa mielonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 4 czerwone papryki
  • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Cukinia faszerowana mięsem i żółtym serem.
Cukinia faszerowana mięsem i żółtym serem.

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora
i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 - 50 minut.

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie

Zobacz koniecznie: TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników

polecane: FLESZ: Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karola

ja nie mam czasu na gotowanie, dlatego często korzystam z gotowych dań od Frykas Kościan polski smak.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3