Pomysł na obiad. Faszerowane warzywa: papryka, bakłażan i cukinia [PRZEPISY]

mad
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób faszerowane warzywa!
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób faszerowane warzywa!
Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad.

Warzywa faszerowane. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie, jędrne pomidory, złociste i czerwone cebule oraz wiele innych. Można do woli eksperymentować i nadziewać warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. Wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Zjedzone na gorąco, posypane startym serem żółtym, smakują wybornie.
Przedstawiamy trzy przepisy.

Faszerowany bakłażan.
Faszerowany bakłażan.

Faszerowane bakłażany z żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki dla 4 osób:

  • 2 świeże bakłażany
  • 2 główki czosnku
  • 2 duże papryki – czerwona i żółta
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą
z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy
w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy
w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.
Dobra rada:
Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą.

Papryka faszerowana.
Papryka faszerowana.

Faszerowane papryki z żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki dla 4 osób:

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g mięsa mielonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 4 czerwone papryki
  • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Cukinia faszerowana mięsem i żółtym serem.
Cukinia faszerowana mięsem i żółtym serem.

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora
i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 - 50 minut.

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Jesienna turystyka w Polsce

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karola
ja nie mam czasu na gotowanie, dlatego często korzystam z gotowych dań od Frykas Kościan polski smak.
Dodaj ogłoszenie