Pomysł na obiad: gulasz. TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników [PRZEPISY]
Delikatny gulasz z karczku wieprzowego Roberta Muzyczki
Składniki
500 g karczku wieprzowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
500 ml wody
2 ząbki czosnku
300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
2-3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia.
Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.