Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: krokiety. Z pieczarkami i serem, z mięsem, z młodą kapustą oraz krokiety z truskawkami [PRZEPISY]

mad
Lubicie krokiety? Ciasto naleśnikowe można zrobić z różnym farszem. Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne krokiety.
Lubicie krokiety? Ciasto naleśnikowe można zrobić z różnym farszem. Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne krokiety. Fot. Joanna Tokarz
Krokiety to pyszne i sycące danie. Ciasto naleśnikowe można wypełniać różnymi farszami. Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne krokiety.

Krokiety - przepisy. Z pieczarkami i serem? A może z mięsem? Pomysłów na krokiety jest wiele. Zobaczcie nasze propozycje.

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem.
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem. Fot. Joanna Tokarz

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem [PRZEPIS]

Składniki na około 20 sztuk:
Naleśniki:

  • 600 ml mleka 3.2%
  • 200 ml wody mineralnej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok 400 g mąki pszennej

Farsz:

  • 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści)
  • 750 g pieczarek
  • 250 g boczku wędzonego bez skóry
  • 3 łyżki oleju smakowego (czosnek, bazylia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • ok. 4 jajka
  • 1/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 mała szklanka mąki
  • ok 2.5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia krokietów

Wykonanie
Mleko, wodę, olej oraz jajka wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać mąkę, a na końcu sól. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki na patelni o średnicy około 26 cm.
Kapustę drobno posiekać, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany czosnek. Zarumienić, dodać kapustę i dusić na małym ogniu. Na osobnej patelni udusić pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek- do całkowitego wytopienia się tłuszczu.
Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem wysmarować naleśniki i zwinąć na kształt krokieta. Zapanierować najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Usmażyć na oleju, na małym ogniu.
Przepis Joanna Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Klasyczne krokiety z mięsem.
Klasyczne krokiety z mięsem. Fot. Agnieszka Sznajder

 

Klasyczne krokiety z mięsem [PRZEPIS]

Składniki na farsz na około 20 krokietów

  • 1 kg karkówki 
  • 2 duże marchewki 
  • 1 duża pietruszka 
  • sól 
  • pieprz 
  • ziele angielskie 
  • pieprz czarny ziarnisty

 
 
Dodatkowo: 

  • 3 jajka 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

 
_
Uwaga! 
Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę, warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku._ 
 
Wykonanie
Farsz. Mięso ugotować z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągnąć mięso, marchew i pietruszkę, studzimy, a następnie zemleć w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawić do smaku. 
 
Składniki na ciasto naleśnikowe: 

  • 2 do 3 szklanek mleka 
  • 3 jajka 
  • pół łyżeczki soli 
  • 5 łyżek oleju 
  • mąka - tyle ile zabierze ciasto 

 
Wykonanie
Wszystkie produkty zmiksować na najwyższych obrotach 3-4 minut, y aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk. 
Ciasto nabierać chochelką i wlewać na mocno rozgrzaną patelnie z odrobina oleju.
Usmażone naleśniki nadziać farszem mięsnym, zawinąć, wymoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na gorąco. Idealnym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony. 
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"

Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Krokiety z kapustą i pieczarkami. Fot. Stanisław Romek

Krokiety z kapustą i pieczarkami [PRZEPIS]

 
Składniki na naleśniki (8-10 sztuk): 

  • 230 g mąki 
  • 230 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 180 ml wody mineralnej gazowanej 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki oleju

 

Składniki na farsz: 

  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła 
  • 500 g pieczarek 
  • 500 g białej kapusty 
  • pieprz, sól

 

Dodatkowo

  • bułka tarta i olej do smażenia

Wykonanie 
Farsz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę wystudzić i pokroić na drobne kawałki. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i wrzucić pokrojoną 1 cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dorzucić kapustę i dusić ok. 15 minut.  
W międzyczasie w drugim garnku na 1 łyżce masła usmażyć na drugiej cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe połączyć wszystko razem, przyprawić i zostawić do ostygnięcia. 
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodać odrobinę oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawić 1 chochelkę ciasta. 
Na każdy naleśnik dać farsz kapuściano-pieczarkowy, boki złożyć do środka i zwinąć w rulon. Krokieta zamoczyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony  na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru. 
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Krokiety z pieczarkami, porem i serem.
Krokiety z pieczarkami, porem i serem. Fot. Aleksandra Faiks

Krokiety z pieczarkami, porem i serem [PRZEPIS]

Składniki na około 15 sztuk

  • 700 g pieczarek 
  • 200 g sera żółtego 
  • pół pora 
  • 3 jaja + do panierowania 
  • 3 szklanki mleka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 4 łyżki oleju + do smażenia 
  • bułka tarta  
  • pieprz, sól 

 
Wykonanie 
Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki, podobnie pora i ser. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dorzucić pora (na ostatnie 5 min smażenia). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. 
W międzyczasie z mleka, jajek, mąki i wody zrobić ciasto naleśnikowe.
Do zimnych pieczarek dodać ser. Farsz nałożyć na usmażone naleśniki. Zawinąć je i zapanierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.  
Przepis Aleksandry Faiks

Kokosowe krokiety z truskawkami.
Kokosowe krokiety z truskawkami. Fot. Sylwia Ładyga

Kokosowe krokiety z truskawkami [PRZEPIS]

Składniki na naleśniki

  • szklanka maki
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • olej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • ok. 30 dag truskawek
  • cukier – do smaku

Dodatkowo

  • szklanka płatków kukurydzianych
  • pół szklanki kokosu
  • jajko do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • mięta i truskawki do dekoracji

Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska