Puszyste, lekkie kluski leniwe! Przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Chachlowskiej.
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 20 dag niekwaśnego białego sera
- 5 łyżek mąki
- sól
Wykonanie
Utrzeć masło mikserem z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki, żeby ciasto nie było rzadkie. Zagotować w garnku wodę z solą i kłaść łyżką na wrzątek niewielkie kluski. Gotować około 5 minut, a potem wyjąć łyżką cedzakową, posypać np. pokruszonym białym serem i polać stopionym masłem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?