Pomysł na obiad. Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym to pomysł na syty, zimowy obiad.
Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym to pomysł na syty, zimowy obiad. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym to pomysł na syty i pyszny obiad, gdy za oknem zimno. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Czasami trzeba zjeść coś kalorycznego, szczególnie, gdy za oknem mróz. Muszle makaronowe nadziewane serami to pomysł na syty obiad.

Muszle makaronowe nadziewane serami w sosie pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g makaronu muszle
  • 250 g sera ricotto
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 kula sera mozzarelli
  • 50g sera Brie
  • 50g sera pleśniowego blue Lazur
  • natka pietruszki - posiekana
  • garść liści bazylii - posiekanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 filecików anchois (można użyć sardynek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 puszki krojonych pomidorów

Wykonanie
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut - tak by był mocno al dente. Po tym czasie przecedź i przelej zimną wodą.
Przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej oliwę dodaj filety anchois (lub sardynki) i rozgnieć je widelcem. Dodaj drobno posiekany czosnek. Całość smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W tym czasie przygotuj nadzienie do makaronu. W dużej misce umieść ricottę, tarty ser, porwaną na małe kawałki mozzarellę, oraz drobno pokrojony brie i lazur. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę i bazylię oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Do każdej muszli przełóż około łyżki nadzienia. Muszle ułóż w żaroodpornym naczyniu, nadzieniem do góry. Następnie polej muszle sosem pomidorowym. Zapiecz w piekarniku, w 180 C przez około 20 minut.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Zmniejszone dostawy szczepionek na COVID-19 do Europy

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina

ja na sos polecam użyć passate łowicz, wychodzi pycha! ;-)

Dodaj ogłoszenie