Pomysł na obiad na cały tydzień. 7 pysznych jesiennych obiadów dla całej rodziny – zupy i drugie dania [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobacz propozycje na 7 pysznych jesiennych obiadów dla całej rodziny – zupy i drugie dania. Na zdjęciu faszerowane papryki.
Zobacz propozycje na 7 pysznych jesiennych obiadów dla całej rodziny – zupy i drugie dania. Na zdjęciu faszerowane papryki. Fot. Katarzyna Jaworek
Co dziś na obiad? Przychodzimy z pomocą. Zebraliśmy dla Was propozycje na obiady na cały tydzień – zupy i drugie dania, które warto zrobić jesienią. Zupa z dyni, placki z cukinii, knedle ze śliwkami, leczo, zupa grzybowa – to tylko niektóre propozycje. Przepisy są różne, a dania z nich przygotowane z pewnością zasmakują każdemu.

Domowe obiady nie mają sobie równych. Dania przygotowane w domu są zdrowe i smaczne. Co na jesienny obiad? Mnogość świeżych warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy, więc warto z nich korzystać! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Obiad 1: zupa ze świeżych pomidorów, zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem [PRZEPIS]

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem. Fot. 123 RF

Składniki

  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
  • sól
  • szklanka śmietany ukwaszonej 15 proc.
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • masło do smażenia

Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.
Przepis Marii Buraczek z Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie

Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami [PRZEPIS]

Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami.
Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 50 dag ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga W tradycyjnej kuchni Kasi

Obiad 2: zupa dyniowa i łazanki z kapustą

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich.
Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Składniki na zupę z dyni

  • 1 kg dojrzałej dyni bez skórki
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały seler
  • 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietanki 18 proc.
  • 1 opakowanie grzanek czosnkowych
  • przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry

Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną [PRZEPIS]

Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną.
Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 1 główka kapusty białej, poszatkowanej
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
  • około 30 dag wędliny (szynka, kiełbasa)
  • 1 duża, drobno pokrojona cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • ugotowany makaron typu łazanki 
  • olej, masło

Wykonanie
Kapustę przesmażyć na łyżce oleju i dwóch łyżkach masła. Zalać bulionem i dusić do miękkości.
Boczek wytopić, dodać cebulę i wędlinę i zarumienić.
Zrumieniony boczek i wędliny dodać do kapusty. Wymieszać i dusić razem około 10 minut
Kapustę połączyć z ugotowanym makaronem, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Obiad 3: klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem i zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami

Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem [PRZEPIS]

Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem.
Klasyczna zupa grzybowa ze świeżych prawdziwków z makaronem. Fot. Joanna Tokarz

Składniki: 

  • 400 g świeżych prawdziwków 
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego  
  • 2 marchewki 
  • 2 średniej wielkości ziemniaki 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 70 ml słodkiej 30% śmietanki  
  • 100 g makaronu np. kokardka 
  • sól, pieprz do smaku 
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie 
Prawdziwki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinkę soli i gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy.
Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami [PRZEPIS]

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 40 dag makaronu
  • 20 dag pieczarek
  • pół pora
  • 20 dag sera żółtego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • łyżka mąki

Wykonanie
Makron ugotować al dente (lekko twardy). Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka usmażyć, a pieczarki podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie, dodać pora i przez chwilę poddusić. Do podduszonych pieczarek i pora dolać mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i dodać śmietanę. Dusić przez około 5-8 minut. Do naczynia żaroodpornego dać makaron i kurczaka. Wymieszać z sosem porowo-pieczarkowym. Na wierzch nasypać ser i dodać kilka pieczarek oraz kilka plasterków pora. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks

Obiad 4: leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich i placki z cukinii

Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich.
Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 0,50 kg kiełbasy
  • 60 dag pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli, dodać do garnka z warzywami.
Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut). Pomidory naciąć na krzyż, zanurzyć na cedzaku na minutę do wrzącej wody, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich.
Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • 2 młode nieduże cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić, żeby puściła sok. Odcisnąć sok. Dodać do cukinii  jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i piec na rumiano. 
Są pyszne z sosem kurkowym ze śmietaną. 
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Obiad 5: ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa i klasyczne knedle ze śliwkami

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa.
Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Fot. Sylwia Ładyga

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • pomidory w puszce
  • ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułką tartą. Jak u babci! [PRZEPIS]

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułką tartą. Jak u babci!
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułką tartą. Jak u babci! Fot. Andżelika Knop

SKŁADNIKI dla 4 osób 
KNEDLE
 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • szczypta cynamonu 
  • śliwki (najlepiej węgierki) 
  • cukier trzcinowy

 
ZASMAŻKA 

  • 4 łyżki masła 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

 
Wykonanie 
KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków,  więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.)  Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.  
Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił.  
Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę. 
W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle (oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu około 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.  
Przepis Andżeliki Knop

Obiad 6: zupa krem z cukinii i papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym

Zupa krem z cukinii: prosta i pyszna [PRZEPIS]

Zupa krem z cukinii: prosta i pyszna.
Zupa krem z cukinii: prosta i pyszna. Fot. Iwona Borowiec

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, a cebule obieramy i szatkujemy.
Cebule podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy cukinię i marchewki, zalewamy bulionem. Wszystko gotujemy do miękkości około 20 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, oliwą z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę.
Podajemy z kromką pełnoziarnistego pieczywa lub groszkiem ptysiowym.
Przepis Iwony Borowiec

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS]

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym.
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 saszetka ryżu kolorowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:
Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Obiad 7: rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków oraz wątróbka drobiowa z dynią

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków [PRZEPIS]

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków.
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 2,5 l wody lub bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry

Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Wątróbka drobiowa z dynią. Pyszne jesienne danie [PRZEPIS]

Wątróbka drobiowa z dynią. Pyszne jesienne danie.
Wątróbka drobiowa z dynią. Pyszne jesienne danie. Fot. Dorota Wójcicka

 Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej 
  • ok. 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka) 
  • 1 cebula 
  • natka pietruszki 
  • sól 
  • olej do smażenia

 
Wykonanie
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę ok. 1 cm. 
Cebulę pokroić w piórka. 
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące. 
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki. 
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga Daktyle w czekoladzie

Mistrz Błachowicz liczy na nokaut!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie