Pomysł na obiad. Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym [PRZEPIS]

  • Gazeta Krakowska

mad

Przepis na naleśniki z łososiem.
Naleśniki z łososiem to pomysł na niebanalny obiad.
 Małgorzata Bykowska

Przepisem na naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym podzieliła się nasza Czytelniczka, Małgorzata Bykowska, autorka bloga Smaczna Gosia. – Cieszę się, że mogę się dzielić swoimi przepisami. Mam nadzieję, że zarażę gotowaniem wiele kobiet, bo każda gospodyni powinna umieć dogodzić kulinarnie swojej rodzinie – mówi pani Małgorzata.

Składniki na ciasto

  • 400 ml wody gazowanej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • łyżka czarnego sezamu

Składniki na farsz

  • filet świeżego łososia bez skóry
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • świeży szpinak
  • śmietana 30 proc.
  • czosnek
  • łyżka masła

Wykonanie
Ciasto naleśnikowe. Do miski wlać, wodę, mleko, wbić jajka. Miksować dosypując mąkę, szczyptę soli i łyżkę sezamu . Do ciasta wlać odrobinę oleju, żeby przy smażeniu naleśniki nie przywierały do patelni. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeden naleśnik spokojnie wystarczy na osobę. Placki usmażyć na złoty kolor.
Farsz. Łososia posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i piec w 180 stopniach 10 minut. W momencie kiedy łosoś się piecze, przygotować sos. W rondelku podgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek i świeży szpinak. Dusić około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać niewielką ilością śmietany, doprawić solą , czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować do momentu, aż się zredukuje.
Całość zmiksować blenderem, jeżeli to konieczne, ponownie podgrzać. Na gotowe placki naleśnikowe nałożyć rozdrobnionego widelcem łososia, zawinąć w rulonik. Naleśniki polać sosem szpinakowym.

Zobacz też:
TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników

Zobacz też:
Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli

Zobacz też:
Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej

Zobacz też:
Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Zobacz też:Obiad na słodko: naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami

Zobacz też:Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń Wiejskich

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3