Pomysł na obiad. Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym [PRZEPIS]

mad
Naleśniki z łososiem to pomysł na niebanalny obiad.
Naleśniki z łososiem to pomysł na niebanalny obiad. Małgorzata Bykowska
Przepis na naleśniki z łososiem.

Przepisem na naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym podzieliła się nasza Czytelniczka, Małgorzata Bykowska, autorka bloga Smaczna Gosia. – Cieszę się, że mogę się dzielić swoimi przepisami. Mam nadzieję, że zarażę gotowaniem wiele kobiet, bo każda gospodyni powinna umieć dogodzić kulinarnie swojej rodzinie – mówi pani Małgorzata.

Składniki na ciasto

  • 400 ml wody gazowanej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • łyżka czarnego sezamu

Składniki na farsz

  • filet świeżego łososia bez skóry
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • świeży szpinak
  • śmietana 30 proc.
  • czosnek
  • łyżka masła

Wykonanie
Ciasto naleśnikowe. Do miski wlać, wodę, mleko, wbić jajka. Miksować dosypując mąkę, szczyptę soli i łyżkę sezamu . Do ciasta wlać odrobinę oleju, żeby przy smażeniu naleśniki nie przywierały do patelni. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeden naleśnik spokojnie wystarczy na osobę. Placki usmażyć na złoty kolor.
Farsz. Łososia posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i piec w 180 stopniach 10 minut. W momencie kiedy łosoś się piecze, przygotować sos. W rondelku podgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek i świeży szpinak. Dusić około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać niewielką ilością śmietany, doprawić solą , czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować do momentu, aż się zredukuje.
Całość zmiksować blenderem, jeżeli to konieczne, ponownie podgrzać. Na gotowe placki naleśnikowe nałożyć rozdrobnionego widelcem łososia, zawinąć w rulonik. Naleśniki polać sosem szpinakowym.

Zobacz też:
TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników

Zobacz też:
Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli

Zobacz też:
Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej

Zobacz też:
Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marianna

Połączenie naleśnika i łososia norweskiego może być genialne dl adzieciaka. Byle wszystko najlepszej jakości

Dodaj ogłoszenie