Polaka pierogami stoi! Dziś polecamy pierogi z pieczarkami i żółtym serem. Pycha!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- kilogram pieczarek
- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty.
Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.
Zobacz też:
Zobacz też:To ciasto na pierogi zawsze wychodzi: sprawdź przepis
Zobacz też:Pierogi z pieczoną dynią
Zobacz też:Pierogi ruskie z najlepszym ciastem z Krzęcina
Zobacz też:Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń Wiejskich
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?