Pomysł na obiad. Rozgrzewająca zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą, papryką i pieczarkami. Pycha! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pyszna, rozgrzewająca zupa meksykańska to pomysł na szybki obiad jednogarnkowy. Zobaczcie przepis!
Pyszna, rozgrzewająca zupa meksykańska to pomysł na szybki obiad jednogarnkowy. Zobaczcie przepis! Fot. Agnieszka Sznajder
Rozgrzewająca zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą i pieczarkami to pomysł na rozgrzewający i pożywny obiad jednogarnkowy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Rozgrzewająca zupa meksykańska [PRZEPIS]

Zupa meksykańska.
Zupa meksykańska. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki na słuszny gar zupy:

  • 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak
  • 60 dag pieczarek
  • 5 cebul
  • 3 papryki: zielona, czerwona i żółta
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk
  • papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz, zioła jakie lubicie
  • olej

Wykonanie zupy meksykańskiej:
W dużym rondlu, w którym będzie gotowała się zupa, rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę, aby się przyrumieniło. Przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki.
Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę. 
Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy, a następnie wlewamy do gotującej się zupy.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Polka wśród najbardziej wpływowych ludzi

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jola

Ja gotuję taką zupkę na pasacie pomidorowej łowicz, wychodzi wtedy pyszna i aromatyczna :-)

Dodaj ogłoszenie