3 z 13
Poprzednie
Następne
Pomysł na obiad. Ryby. TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników [PRZEPISY]
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
400 g polędwicy z dorsza
4 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka masła
por
łyżka tapioki
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).