Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny...
fot. Stanisław Romek

Pomysł na obiad. Ryby. TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników [PRZEPISY]

Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki
400 g polędwicy z dorsza
4 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka masła
por
łyżka tapioki
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie

Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).

Zobacz również

Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

NOWE
Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Zamość. Jutro wielkie manewry pikinierów i muszkieterów

Polecamy

Posprzątali śmieci z przeszłości, sprzed... 21 lat!

Posprzątali śmieci z przeszłości, sprzed... 21 lat!

Szachiści opanują Katowice! Rusza wyjątkowy XI Festiwal Szachowy

Szachiści opanują Katowice! Rusza wyjątkowy XI Festiwal Szachowy

Małysz musi przełknąć kolejną gorzką pigułkę. Trener zrezygnował! A miał być sukces

GORĄCY TEMAT
Małysz musi przełknąć kolejną gorzką pigułkę. Trener zrezygnował! A miał być sukces