Pomysł na obiad. Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym to pomysł na pyszny obiad. Zobaczcie przepis. Fot. Sylwia Ładyga
Kto z nas nie lubi makaronu spaghetti? Na pyszny obiad proponujemy spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Któż z nas nie jadł makaronu spaghetti?Te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. A gdyby tak podać spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym? Zobaczcie przepis!

Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym [PRZEPIS]

Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym.
Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki dla 2 osób
Pulpeciki:

  • kasza jaglana – 0,5 szklanki
  • cebula – 1 sztuka
  • marchew – 1 sztuka
  • mąka z ciecierzycy – 3 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • passata pomidorowa – 250 g
  • pomidor – 1 sztuka
  • czerwona papryka – sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku

Dodatkowo:

  • makaron spaghetti
  • olej do smażenia
  • świeża zielenina

Wykonanie
Sos:
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru.

Pulpeciki jaglane:
Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew.
Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli i pieprzu.
Wyrabiamy formując niewielkie klopsiki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.
Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 35 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i posiekaną zieleniną.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Rząd chce skrócić odstęp pomiędzy dawkami szczepionek

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krysia

Pycha obiad, całej rodzinie smakuje. Do sosu oczywiście należy użyć dobrej jakości passaty jak np łowicz ;-)

Dodaj ogłoszenie