5 z 11
Poprzednie
Następne
Pomysł na obiad: wytrawna tarta. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszną tartę [PRZEPISY]
Szybka tarta dla oszczędnych Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa
Składniki na ciasto
20 dag mąki
10 dag masła
jajko
szczypta soli
Składniki na nadzienie
3 ząbki czosnku
czerwona cebula
spory pęczek łodyg buraków ćwikłowych
sól, pieprz, kminek, ocet balsamiczny
Składniki na masę
2 duże jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.
sól
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, wstawić na 15-30 min do lodówki. Ciastem wylepić cienko formę na tartę (średnica około 27 cm), ponakłuwać spód widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. (nie powinno się zrumienić, jedynie lekko podpiec).