Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Pomysł na obiad. Zapiekanki: z ziemniakami i makaronem – najlepsze przepisy naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Składniki
60 dag mięsa mielonego
ok. 7-8 większych ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
szklanka soku pomidorowego
kminek
słodka mielona papryka
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków
duża łyżka masła
ok. pół szklanki mleka
ser żółty do posypania

Wykonanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem.
Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
Przepis Katarzyny Skuty

Zobacz również

Tak żyje Justyna Ryszka. Odważne zdjęcia przyjaciółki Patrycji Tuchlińskiej

Tak żyje Justyna Ryszka. Odważne zdjęcia przyjaciółki Patrycji Tuchlińskiej

Wystawa 400 twarzy w Starachowicach. Wielu gości na wernisażu [ZDJĘCIA]

Wystawa 400 twarzy w Starachowicach. Wielu gości na wernisażu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu, bo jest co wspominać WIDEO

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu, bo jest co wspominać WIDEO

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?