Pomysł na obiad. Zapiekanki: z ziemniakami i makaronem – najlepsze przepisy naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Składniki
60 dag mięsa mielonego
ok. 7-8 większych ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
szklanka soku pomidorowego
kminek
słodka mielona papryka
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków
duża łyżka masła
ok. pół szklanki mleka
ser żółty do posypania
Wykonanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem.
Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
Przepis Katarzyny Skuty