Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: ziołowe naleśniki z pastą z wędzonej makreli i ricotty [PRZEPIS]

mad
Ziołowe naleśniki z pastą z wędzonej makreli i ricotty.
Ziołowe naleśniki z pastą z wędzonej makreli i ricotty. Fot. Monika Marmuźniak
Szukasz pomysłu na nietypowy obiad? Ziołowe naleśniki z pastą z wędzonej makreli i ricotty to propozycja naszej Czytelniczki Moniki Marmuźniak. Zobaczcie przepis!

Ziołowe naleśniki z pastą z wędzonej makreli i ricotty

Składniki na naleśniki

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • spora szczypta soli
  • łyżka oleju
  • przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, oregano, bazylia, tymianek

Składniki na farsz

  • wędzona makrela
  • 250 g ricotty
  • pół czerwonej cebuli 
  • sól, pieprz

Wykonanie
Do miski wbić jajka, wodę oraz mleko i połączyć trzepaczką. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodać sól, olej oraz przyprawy i wymieszać dokładnie. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Odstawić do ostygnięcia. 
Gdy naleśniki stygną, zrobić pastę z wędzonej makreli i ricotty. Mięso makreli oddzielić od ości. Makrelę połączyć z serkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawić i dokładnie wymieszać. Na zim­ne naleśniki nałożyć farsz, rozsmarować, zwinąć i pokroić. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska