MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zapiekany indyk Magdaleny Maciejewskiej...
fot. Magdalena Maciejewska

Pomysł na obiad. Zobacz TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zapiekany indyk Magdaleny Maciejewskiej

Składniki
pierś z indyka
3 ząbki czosnku
cebula
liść laurowy
łyżka bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
łyżka musztardy
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soli
litr wody

Wykonanie
Filet z piersi indyka umyć i głęboko naciąć.
Do garnka wlać litr wody, rozpuścić w nim 2 łyżki soli i włożyć filet. Garnek z indykiem wstawić na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotować pastę przyprawową. Do miseczki włożyć paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion i oliwę z oliwek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Po upływie dwóch godzin natrzeć indyka przygotowaną pastą przyprawową i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 220 stopni przez 40 minut.
Następnie rozchylić folię i dopiec jeszcze przez 10 minut.

Zobacz również

Włocławek przedwojenny i powojenny na archiwalnych zdjęcia

Włocławek przedwojenny i powojenny na archiwalnych zdjęcia

Postacie z Bajdocji przejęły ulice Lublina! Barwny Korowód rozpoczął festiwal ALFABET

Postacie z Bajdocji przejęły ulice Lublina! Barwny Korowód rozpoczął festiwal ALFABET

Polecamy

Wisła Kraków żegna kolejnego napastnika

Wisła Kraków żegna kolejnego napastnika

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Atak nożownika w Oświęcimiu!

Atak nożownika w Oświęcimiu!