Pomysł na obiad. Zobacz TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zapiekany indyk Magdaleny Maciejewskiej
Składniki
pierś z indyka
3 ząbki czosnku
cebula
liść laurowy
łyżka bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
łyżka musztardy
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soli
litr wody
Wykonanie
Filet z piersi indyka umyć i głęboko naciąć.
Do garnka wlać litr wody, rozpuścić w nim 2 łyżki soli i włożyć filet. Garnek z indykiem wstawić na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotować pastę przyprawową. Do miseczki włożyć paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion i oliwę z oliwek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Po upływie dwóch godzin natrzeć indyka przygotowaną pastą przyprawową i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 220 stopni przez 40 minut.
Następnie rozchylić folię i dopiec jeszcze przez 10 minut.