Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szafranowe risotto z grzybami i świeżym dorszem Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Pomysł na obiad. Zobacz TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników [PRZEPISY]

Szafranowe risotto z grzybami i świeżym dorszem Agnieszki Delkowskiej

Składniki
1/2 kg ryżu arborio
spory garnek bulionu warzywnego (około 4-5 litrów - to zależy, ile wchłonie ryż)
2 małe szalotki
szczypta szafranu namoczona w ciepłej wodzie
łyżka zimnego masła
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę)
olej i masło do smażenia

Wykonanie
Pamiętajmy, że bulion do zalewania ryżu musi być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka ryżu się zahartują i nie będą chłonąć płynu.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić szalotkę i czosnek, chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i bardzo dokładnie podsmażyć. Gdy już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy dolewać po chochelce gorącego bulionu. Mieszać dotąd, aż ryż wchłonie cały płyn (mi zajęło to ok. 45 minut).
Pod koniec, gdy zobaczymy, że ryż dochodzi i brakuje mu kilku minut, dorzucić suszone pomidory, przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran razem z wodą). Wymieszać. Pod koniec dodać łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Jest zasada, że nie dajemy parmezanu do owoców morza i ryb, ale w tym przypadku ryba nie stanowi treści risotta, tylko dodatek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać ze smażonym ma maśle dorszem.
Jak usmażyć dorsza? Rybę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, dorsza kłaść od strony skóry i usmażyć na średnim ogniu, polewając masłem. Kilka minut wystarczy. Rybę oczywiście przewrócić, żeby była lekko rumiana, a skórka chrupiąca. Ryba ma być jędrna, sprężysta, nie wysuszona na wiór. Rybę skropić sokiem z cytryny.

Zobacz również

Szykuje się wielki strajk na poczcie! Kiedy?

Szykuje się wielki strajk na poczcie! Kiedy?

Trener Radomiaka w ogniu krytyki. Maciej Kędziorek ocenił mecz [WIDEO]

Trener Radomiaka w ogniu krytyki. Maciej Kędziorek ocenił mecz [WIDEO]

Polecamy

100 000 zł będzie kosztować sama scena MFFZG w Zakopanem

100 000 zł będzie kosztować sama scena MFFZG w Zakopanem

Coś dla miłośników góralszczyzny. Konferencja Skarby górali spoza Podhala

Coś dla miłośników góralszczyzny. Konferencja Skarby górali spoza Podhala

Zidane o krok od przejęcia Bayernu Monachium

GORĄCY TEMAT
Zidane o krok od przejęcia Bayernu Monachium