Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie. Ciepła frittata na zimowy poranek [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Frittata to włoski odpowiednik omletu. Zobaczcie przepis!
Frittata to włoski odpowiednik omletu. Zobaczcie przepis! Fot. archiwum
Jeśli nie macie już ochoty na tradycyjne kanapki czy jajecznicę skuście się na danie rodem ze słonecznej Italii. Mowa o firittacie, czyli włoskim odpowiedniku omletu. To danie w sam raz dla zabieganych: jest proste i szybkie, a do jego przygotowania wystarczą dowolne składniki i chęć do kulinarnych eksperymentów. Frittatę można jeść także na zimno, ale w mroźny poranek najlepiej smakuje gorąca - wyjęta prosto z piekarnika i posypana startym żółtym serem.

Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Sprawdzi się także na obiad czy kolację, a także jako przekąska zabrana na drugie śniadanie lub lunch. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce.
Frittata to potrawa o włoskich korzeniach, a jej nazwa pochodzi od sposobu przygotowania, czyli słowa „fritto” - smażony. Z racji podobieństwa często mylona jest z omletem. Jednak w przeciwieństwie do omletu, którego dodatki są zawinięte lub dodane na koniec smażenia na wierzch jajecznej masy, we frittacie jajka są mieszane z dodatkami przed smażeniem.

Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • garść szpinaku
  • 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, bazylia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i chili do smaku

Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska