MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie lub ciepłą kolację - zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami to pomysł na leniwe weekendowe śniadanie lub kolacje na ciepło. Zobaczcie przepis!
Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami to pomysł na leniwe weekendowe śniadanie lub kolacje na ciepło. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Zapiekane bułki to świetny pomysł na ciepłe weekendowe śniadanie lub kolację. Czemu weekendowe? Bo większość z nas właśnie wtedy nie jest tak zabiegana jak w tygodniu i może poświęcić kilkanaście minut na ich przygotowanie. A gwarantujemy, że są pyszne!

To bułki na wypasie! Z jajkiem, boczkiem, serem, pieczarkami i fasolką. Obłędnie pyszne. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami.
Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami. Fot. Joanna Tokarz

Zapiekane bułki z jajkiem i dodatkami [PRZEPIS]

Składniki dla 3 osób:

  • 3 bułki
  • 10 dag boczku wędzonego - bez skóry
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 10 dkg fasolki szparagowej
  • 1 płaska łyżeczka czubrycy
  • 1 płaska łyżeczka jarzynki
  • 3 jajka
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju czosnkowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 dag drobno startego sera żółtego

Wykonanie:
Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę.
Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki.
Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy wraz z boczkiem i cebulką i nakładamy do środka, mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem.
Przygotowane bułki zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku około 15 minut - długość pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy najbardziej: lekko czy bardziej ścięte. Gotowe posypujemy resztą natki pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska