Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na świąteczny obiad: bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami, śliwkami i winem [PRZEPIS]

mad
Bigos wymaga trochę pracy i czasu, ale warto go przygotować na święta.
Bigos wymaga trochę pracy i czasu, ale warto go przygotować na święta. materiały prasowe
Przepis na świąteczny bigos.

Bigos to tradycyjne danie, które króluje na świątecznych stołach. Choć jego wykonanie wymaga nieco pracy, mamy pewność, że pyszny i aromatyczny zachwyci wszystkich domowników.


Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • 1/2 kg wołowiny
  • 200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
  • 4 kiełbasy (np. Kiełbasy Bergera)
  • 15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 cebule
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 jabłka winne
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • woda
  • przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • czerwone wytrawne wino (1 szklanka)

Wykonanie
Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w  kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu. Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku. Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Rada: Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomysł na świąteczny obiad: bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami, śliwkami i winem [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska