Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki deser. Kolorowe muffinki z bakaliami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kolorowe muffinki z bakaliami. Zobaczcie przepis!
Kolorowe muffinki z bakaliami. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Muffinki z bakaliami to pomysł na szybki deser. Do przygotowania w kilka chwil. Ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie.

Kolorowe muffinki z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g bakalii (skórki kandyzowanej, rodzynek, żurawiny)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • kandyzowana papaja w kostkach do dekoracji

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodawać do suchych składników. Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
3. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polać upieczone muffinki. Wierzch muffinek udekorować kandyzowanymi kostkami papai.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „tradycyjna kuchnia Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska