Pomysł na szybki obiad: kluski leniwe. Jak zrobić kluski leniwe? Kluski leniwe z samym serem lub z ziemniakami i serem [PRZEPISY]

mad
Kluski leniwe to pomysł na szybki i tani obiad. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! fot. pixabay
Ser, jajko i mąka. To podstawowe składniki klusków leniwych. Taki przepis podawała już w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Co ciekawe, Hanna Szymaderska w swoich książkach kucharskich jako składnik „leniwych” podawała także ziemniaki. A jak robią „leniwe” nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Kluski leniwe - przepisy naszych Czytelników. Kluski leniwe to sposób na szybki i proste danie obiadowe. Główne składniki to ser, jajka i mąka. Ważne, by kluski wyrabiać szybko, wtedy są miękkie i puszyste.

Czytaj także

Czytaj także

Przepis na kluski leniwe znajdziemy już w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów za 5 zł” z 1871 roku! A brzmi on tak:  ”Wziąść świeżego, niezważonego twarogu, wycisnąć dobrze z serwatki, przez płótno, rozetrzeć w donicy z łyżką masła, i z jajami, biorąc do kwarty twarogu sześć samych żółtek; wsypać trochę soli, dwie łyżek pięknéj pszennéj mąki, rodzenków drobnych czarnych; gdy to wszystko doskonale uwiercone, ubić białka na pianę, wymieszać z lekka, wyłożyć tę massę na stolnicę grubo posypaną mąką, utarzać w mące długi placuszek przez całą stolnicę, nakarbować nożem i krajać ukośne kawałki, formując pierożek. Gotować na ukropie póki nie spłyną, wyjmować łyżką durszlakową, a na półmisku polać świeżem klarowaném masłem i posypać cukrem”.
Istnieje też wersja „leniwych” z ziemniakami. Hanna Szymaderska, znawczyni polskiej kuchni, autorka ponad 30 książek kucharskich, w przepisie na „leniwe” dodawała również ziemniaki. A jak z „z leniwymi” radzą sobie nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Kluski leniwe z  serem.
Kluski leniwe z serem. Fot. Violetta Grzelka

Kluski leniwe z serem [PRZEPIS]

Składniki dla 2-3 osób

  • 1/2 kg białego sera półtłustego
  • 2 jaja
  • 1/2 kubka kaszy manny błyskawicznej lub  1 kubek mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżeczki bułki tartej
  • cukier puder lub krystaliczny do posypania
  • sól do wrzątku

Wykonanie
Nastawić wodę na wrzątek, dodać niewielką ilość soli, ok. 1/2 łyżeczki. Mikserem lub blenderem rozetrzeć biały ser z jajami. Chcąc aby kluseczki były delikatniejsze można najpierw utrzeć ser z żółtkami, a następnie dodać ubitą pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Do masy serowej dodać kaszę mannę lub mąkę i całość wymieszać. Przygotować łyżkę cedzakową. Szybko kłaść na wrzątek uformowane łyżeczką kilkucentymetrowe „kulki". Od wypłynięcia  gotować je 3 minuty, a następnie jak najszybciej, aby się nie rozpłynęły, wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić delikatnie bułkę tartą. Aby pozbyć się nadmiaru wody przełożyć  kluseczki na inny półmisek, polać  je zarumienioną bułką tartą i posypać cukrem pudrem lub cukrem krystalicznym. Można podawać leniwe kluseczki np. z surówką z marchewki i pomarańczy.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"

Kluski leniwe z serem i ziemniakami.
Kluski leniwe z serem i ziemniakami. fot. pixabay

Kluski leniwe z serem i ziemniakami [PRZEPIS]

Składniki

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 1/2 kg białego kwaśnego sera
  • jajko
  • mąka

Wykonanie
Ugotowane i przestudzone ziemniaki zemleć w maszynce razem z serem. Przełożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę. Wyrabiać krótko (będą wtedy bardziej miękkie). Uformować z ciasta wałki i kroić ukośnie nożem.
Gotować w osolonej wodzie. Podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem.
Przepis Justyny Kalemby

Leniwe kopytka.
Leniwe kopytka. Fot. Joanna Tokarz

Leniwe kopytka [PRZEPIS]

Składniki

  • 600 g ziemniaków 
  • 400 g białego sera twarogowego 
  • 2 małe jajka 
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • sól 
  • 1 łyżka oleju 

 
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Leniwe kluseczki twarogowe.
Leniwe kluseczki twarogowe. Fot. Adam Wojnar

Leniwe kluseczki twarogowe [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 20 dag niekwaśnego białego sera
  • 5 łyżek mąki
  • sól

Wykonanie
Utrzeć masło mikserem z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki, żeby ciasto nie było rzadkie. Zagotować w garnku wodę z solą i kłaść łyżką na wrzątek niewielkie kluski. Gotować około 5 minut, a potem wyjąć łyżką cedzakową, posypać np. pokruszonym białym serem i polać stopionym masłem.
Przepis Andżeliki Chachlowskiej

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Coraz więcej kobiet pracuje w branży motoryzacyjnej w Polsce

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alinka56

Moja rodzina uwielbia kluski leniwe, zawszę robię na zapas, a potem mrożę. Tylko mąka musi być dobrej jakości np lubella bo inaczej wyjdzie słaba klucha ;-)

G
Gość

Czy ja muszę tego idiotę Lewatywę co rusz oglądać niech [wulgaryzm]a do Mozabiku

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3