Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mule w sosie serowo-pomidorowym...
fot. 123 rf

Pomysł na Walentynki 2023. TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację [PRZEPISY]

Mule w sosie serowo-pomidorowym

Składniki
ok. 1 kg muli (mogą być mrożone)
200 ml białego wytrawnego wina
200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 szalotki
3 dojrzałe pomidory
świeża bazylia
pieprz, sól do smaku

Wykonanie
Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.

Zobacz również

Trefl Gdańsk nie urwał nawet seta w Lublinie

Trefl Gdańsk nie urwał nawet seta w Lublinie

Matty Cash strzelił bramkę, która dała nadzieję. Aston Villa z awansem!

Matty Cash strzelił bramkę, która dała nadzieję. Aston Villa z awansem!

Polecamy

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Cieślak i Hospes nowymi trenerami reprezentacji Polski w łyżwiarstwie szybkim

Cieślak i Hospes nowymi trenerami reprezentacji Polski w łyżwiarstwie szybkim

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu, bo jest co wspominać WIDEO

Mistrzowski wieczór w Oświęcimiu, bo jest co wspominać WIDEO