Pomysł na Walentynki 2023. TOP 12 oryginalnych dań na walentynkową kolację [PRZEPISY]
Chaczapuri, czyli gruziński placek z serem
Składniki
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
50 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g serka monieckiego topionego kremowego
150 g bryndzy
150 g sera mozzarella
4 łyżeczki masła
4 żółtka
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 stopni piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każde chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku.
Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.