Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysły na deser: proste kokosanki z marmoladą [PRZEPIS]

mad
Domowe kokosanki z marmoladą. Zobaczcie przepis!
Domowe kokosanki z marmoladą. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Kokosanki z marmoladą to słodki deser do przygotowania w kilka chwil.

Wystarczy kilka składników, parę chwil w kuchni i pyszne ciasteczka gotowe! - Po prostu rozpływają się w ustach – zachęca nasza Czytelniczka, Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki marmolady różanej

Wykonanie:
1. Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Dodać cukier oraz mleko. Wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę odstawić do przestudzenia.
2. Białka razem z solą ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać mąkę ziemniaczaną. Na końcu do piany dodać masę kokosową. Delikatnie całość wymieszać łyżką.
3. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Na środku ciasteczek zrobić mały otworek. Wgłębienie wypełnić marmoladą.
4. Ciasteczka piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska