Pomysły na karnawałowe przekąski. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na imprezę [PRZEPISY]
Włoskie pizzerinki z kiełbasą i warzywami na patelnię Aleksandry Faiks
Składniki
40 dag mąki
40 g drożdży
200 ml ciepłej wody
olej
pół paczki warzyw na patelnię
15 dag sera żółtego
15 dag kiełbasy wiejskiej
15 dag szynki
100 ml przecieru pomidorowego domowego pomieszanego z koncentratem w małej puszce
cebula
zioła prowansalskie, pieprz, sól
Wykonanie
Zagnieść mąkę z rozdrobnionymi drożdżami, ciepłą wodą, szczyptą soli i 2 łyżkami oleju. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Warzywa podsmażyć na patelni. Pokroić pozostałe składniki, a gotowe warzywa odsączyć z oleju. Ciasto podzielić na 5 części, uformować pizzerinki. Posmarować sosem pomidorowym (zmieszany domowy przecier z koncentratem, pieprzem i ziołami prowansalskimi). Następnie ułożyć trochę sera, na to warzywa, szynkę, kiełbasę i znowu ser. Piec 15 minut w 180 stopniach, ostatnie 5 minut z termoobiegiem