Pomysły na karnawałowe przekąski. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na imprezę [PRZEPISY]
Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole Barbary Stachurskiej
Składniki
opakowanie arkusza papieru ryżowego
2 awokado (jedno do farszu, drugie do guacamole)
czerwona papryka
żółta papryka
długi ogórek
100 g sałaty roszponki
2 łodygi selera naciowego
sok z cytryny
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
świeża kolendra
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml sosu sojowego
20 g sezamu białego
chili pieprz cayenne
sól morska, pieprz czarny mielony
Wykonanie
Farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, odstawić na 30 minut. Papier ryżowy zanurzyć na ok. minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety – dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.
Guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.