Pomysły na karnawałowe przekąski. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na imprezę [PRZEPISY]
Krążki cebulowe, czyli onion rings Pauliny Nosek
Składniki
2 duże, słodkie cebule (np. czosnkowe)
2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Cebulę obrać z wierzchniej skórki i pokroić w plastry grubości około pół centymetra. Ściągnąć największe okręgi, a sam środek odłożyć do innego dania. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać około pół litra oleju.
Następnie do dużej miski wbić jajka, dodać pół łyżeczki soli i chwilę ubijać. Dodać świeżo zmielony pieprz oraz mleko. Dosypać mąkę i bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać.
Zamaczać krążki cebulowe i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podawać z ulubionym sosem.