Pomysły na karnawałowe przekąski. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na imprezę [PRZEPISY]
Roladki z siekanym łososiem Huberta Tabaka
Składniki
20 dag filetu z łososia
10 dag cukru
10 dag soli
imbir marynowany
limonka
30 dag białej rzepy
fenkuł
anyż
100 ml octu jabłkowego
cukier
oliwa z oliwek
wasabi
6 gram maltodekstryny
rzodkiewka
kiełki groszku do dekoracji
Wykonanie
Łososia oczyścić ze skóry i ości. Cukier z solą wymieszać i zasypać płat łososia, trzymając w lodówce 12 godzin.
Ocet zagotować z taką samą ilością wody z cukrem i anyżem.
Rzepę obrać i pokroić z cienkie plastry wzdłuż, aby można było zawinąć ją w roladkę. Fenkuł pokroić w cienkie plastry, następnie zblanszować razem z rzepą w przygotowanej wcześnie marynacie.
Po 12 godzinach łososia oczyścić z cukru i soli i pokroić w drobną kostkę jak na tatara. Dodać posiekany drobno marynowany imbir oraz posiekany fenkuł. Następnie doprawić skórką i sokiem z limonki.
Oliwę z oliwek wymieszać z wasabi oraz maltodekstryną aż do powstania pudru.
Z rzepy należy utworzyć roladki i nafaszerować je siekanym łososiem. Udekorować rzodkiewką i kiełkami groszku. Podawać z pudrem z wasabi. Roladki można podawać jako przystawkę lub w formie finger food, co idealnie sprawdzi się na balu karnawałowym. Z podanego przepisu wyjdą cztery roladki.