Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Potrawy na Boże Narodzenie. Świąteczne pasztety naszych Czytelników [PRZEPISY]

Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki

Składniki
królik (ok. 2 kg)
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
2-3 jaja
20 dag wątróbki drobiowej
20 dag boczku wędzonego
kilka suszonych grzybków,
ewentualnie 20 dag pieczarek
2 czerstwe bułki
10 dag smalcu
2 cebule
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, tarta bułka

Wykonanie

Umyć i pokroić na kawałki królika. Mięso, boczek i grzyby oraz cebulę dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać wątrobę, aby straciła krwisty kolor. Naczynie z mięsem zdjąć z ognia, dodać bułki i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć mięso, usunąć kości i przepuścić 3 razy przez maszynkę z namoczonymi bułkami i grzybami. Dodać do masy jaja i przyprawy, dobrze wyrobić. Wyłożyć do formy wysmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. przez około 1,5 godziny.

Zobacz również

Sławomir Szmal deklaruje: Będę kandydował na prezesa ZPRP

Sławomir Szmal deklaruje: Będę kandydował na prezesa ZPRP

Skierniewice na rodzinnych zdjęciach sprzed dekad

Skierniewice na rodzinnych zdjęciach sprzed dekad

Polecamy

Finał robót na krakowskich Rybitwach. Autobusy wracają na stałe trasy

Finał robót na krakowskich Rybitwach. Autobusy wracają na stałe trasy

Hollywoodzki gwiazdor odwiedzi Kraków. Odbierze nagrodę

Hollywoodzki gwiazdor odwiedzi Kraków. Odbierze nagrodę

Szaleństwo u brzegów Portugalii. Fale porywają dzieci, a śmiałek bije rekordy [WIDEO]

O TYM SIĘ MÓWI
Szaleństwo u brzegów Portugalii. Fale porywają dzieci, a śmiałek bije rekordy [WIDEO]