reklama

Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Dania wigilijne, lista potraw wigilijnych 13.11 [PRZEPISY]

RedakcjaZaktualizowano 
Potrawy wigilijne. Domowa przyprawa do piernika [PRZEPIS] Agnieszka Delkowska
Potrawy wigilijne 2019. Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? Potraw wigilijnych powinno być 12 i wszystkie muszą być postne. Są cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu. Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? Poniżej prezentujemy listę dań wigilijnych: POTRAWY WIGILIJNE - LISTA, PRZEPISY.

Potrawy wigilijne - 12 potraw na Wigilię: karp, barszcz, pierogi, kasza, kluski z makiem (Przepisy na dania wigilijne)

Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Wszystko zależy od upodobań i regionu. Są jednak cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu - wylicza Lidia Musiał, prezes Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolbrom "Kłos". I tak z sadu są np. jabłka i inne owoce, z pola - kapusta, groch, mak, z wody - ryby, a z lasu - grzyby.

Potrawy wigilijne - 12 potraw na Wigilię.: karp w galarecie, kompot z suszonych owoców, pierniki

Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. My poniżej prezentujemy Wam przepisy na: karpia tradycyjnego, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.

Potrawy wigilijne. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?

Na pewno kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, kompot z suszu, kluski z makiem, żur. I oczywiście ryba. Kiedyś świąteczne potrawy były o wiele skromniejsze niż dziś. Na stołach królowały kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami lub kasza jaglana z suszonymi śliwkami z zasmażką ze śmietany i oleju, oczywiście oleju swojej roboty. Dziś potrawy z kaszy są rzadkością.

Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Dania wigilijne (lista potraw wigilijnych)

  • Karp smażony lub karp w galarecie
  • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
  • Kapusta z grochem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Fasola z suszonymi śliwkami
  • Paszteciki z grzybami
  • Kasza z suszonymi grzybami
  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
  • Makiełki
  • Kutia
  • Zupa migdałowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Karp tradycyjny [PRZEPIS]

Składniki

  • oprawiony karp
  • szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru
  • 5 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 duże cebule

Składniki na panierkę

  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 l oleju do smażenia

Wykonanie
Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić. Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Potrawy wigilijne (Przepisy na dania wigilijne)

Pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki zamojskiej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.

Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.

Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Źródło: TVN

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki: 1/2 kg filetów rybnych, 2 cebule, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1/8 selera, 1 średni przecier pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka, 5 łyżek oleju, 2 szklanki wody, oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Filety ryby przekroić na około 5ięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Usmażone filety odłożyć. Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut. W pojemniku lub słoju układać warstwami zamiennie gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem.

Podawać na zimno.

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Dania wigilijne, lista potraw wigilijnych (Przepisy)

Kluski z makiem [PRZEPIS]

Składniki na kluski

  • 50 dag maki
  • jajko
  • woda

Składniki na masę makową

  • 50 dag maku
  • 500 ml miodu
  • pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
  • słodka śmietana

Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty, ½ kg białej kapusty, 1 marchewka, szklanka całego grochu, cebula, 5-6 pieczarek, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, tymianek lub majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia osączamy go na sicie i gotujemy w osobnym naczyniu, w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.

Strucla drożdżowa z makiem [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • 8 dag margaryny
  • jajko
  • żółtko
  • 3 dag drożdży
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na masę makową

  • 20 dag maku
  • jajko
  • 5 dag margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
  • kilka kropli olejku migdałowego

Wykonanie

Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.

Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.

Przepis: Katarzyna Jaworek

Potrawy wigilijne - przepisy wigilijne

Wigilijny kompot z suszonych owoców [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • 8 dag margaryny
  • jajko
  • żółtko
  • 3 dag drożdży
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na masę makową

  • 20 dag maku
  • jajko
  • 5 dag margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
  • kilka kropli olejku migdałowego

Wykonanie

Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.

Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.

Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Żurek grzybowy z uszkami [PRZEPIS]

Składniki na zakwas

  • mąka żytnia
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na wywar

  • włoszczyzna
  • grzyby suszone

Składniki na ciasto

  • mąka
  • jajko
  • woda

Składniki na farsz

  • grzyby
  • masło
  • cebula

Wykonanie

Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.

Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.

Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.

Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Muszle z masą makową [PRZEPIS]

Składniki

  • szklanka maku
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 20 dag makaronu muszle lub na sztuki - zależy, ilu gości będzie na wieczerzy
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek miodu
  • kieliszek rumu
  • garść mieszanki bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów bez skórki, skórki pomarańczowej, drobno posiekanych orzechów

Wykonanie

Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Połączyć z kremówką, cukrem i miodem, rumem i bakaliami. Muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ułożyć na talerzu i wypełnić masą makową.

Przepis: Janina Czaja

Domowa przyprawa do piernika [PRZEPIS]

Składniki

  • 20 łyżek mielonego cynamonu
  • 10 łyżek mielonego imbiru
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżki wyłuskanych ziarenek kardamonu zielonego
  • łyżka wyłuskanych ziarenek kardamonu czarnego (opcjonalnie)
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki goździków 4 gwiazdki anyżu
  • 1/2 szklanki dobrej jakości brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie
Wszystkie przyprawy zemleć bądź utrzeć na puch. Najlepiej robić to partiami. W misce połączyć przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypać warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przyprawy można używać nie tylko do pierników i pierniczków, ale również do pieczonych jabłek, szarlotki, ciasteczek, kawy i wszelkich deserów.
Proporcje składników można zmieniać.

Przepis: Agnieszka Delkowska

Kapusta z grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 20 dag suszonych podgrzybków (najlepiej same kapelusze)
  • 2 szklanki oleju
  • trochę soli

Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wyciągnąć największe kapelusze i przekroić. Ugotować je w wodzie, w której się moczyły, lekko posolić. Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i umieścić w garnku. Wlać troszeczkę wody, tak, aby kapusta nie przywarła do dna, przykryć i gotować do miękkości (jeśli będzie trzeba, uzupełniać wodę, można dolać tej z gotowania grzybów). Pod koniec gotowania dodać ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i gotować jeszcze chwilę pod uchyloną pokrywką, tak aby część wody wyparowała (kapusta ma pozostać lekko wilgotna, ale nie powinna pływać). Wyłączyć gaz, wlać olej i dokładnie wymieszać.

Wegański pasztet z fasoli [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli
  • 2 podłużne średnie buraki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub jaglanej
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
  • ewentualnie łyżka bułki tartej
  • łyżka płatków owsianych

Wykonanie
Fasolę przesypać do miski i zalać wodą. Zostawić na noc lub na ok. 8 godz. Buraki umyć, zawinąć w folię i upiec razem z czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec około 30 minut. Następnie je ostudzić. Nie chodzi o to, by były absolutnie miękkie, ale by poddać je wcześniej temperaturze i odparować wodę oraz skondensować ich smaki. Można też obrać buraki i zetrzeć na bardzo małym oczku. Potem podsmażyć z cebulą około 10 minut. Da to podobny efekt, ale jak wiadomo, nic nie równa się smakom warzyw z piekarnika. Fasolę ugotować na miękko. Odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy: kumin, paprykę, majeranek i gałkę. Fasolę, buraka i cebulę z przyprawami umieścić w kielichu blendera. Dodać czosnek, koncentrat i mąkę. Zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować formę z papierem do pieczenia. Dno posypać płatkami owsianymi lub innymi.

Przelać masę. Wyrównać. Posypać bułką tartą i ozdobić liśćmi laurowymi.
Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni. Piec 50 minut.

Nie wyciągać pasztetu z formy, odłożyć go na bok i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Jeśli pieczemy wieczorem, pasztet będzie idealny rano.

Przepis: Alicja Rokicka

Świąteczny krem z buraka [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 średnich buraków
  • 1-2 ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • cebula
  • 1/2 pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki stołowe serka mascarpone
  • świeża kolendra
  • koperek lub natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, chili
  • 2-3 łyżki prażonych płatków migdałów

Wykonanie
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1,5 l wrzątku i ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby, całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru.

Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem. W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.
Serek mascarpone można również zastąpić śmietanką 30 proc., serkiem feta lub jogurtem naturalnym.

Przepis: Violetta Grzelka

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • średnia kapusta
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 3 jajka gotowane
  • cebula
  • grzyby suszone
  • olej
  • przyprawy do smaku

Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście. Kasze ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki. Na dno naczynia żąroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich z Poznachowic Dolnych

Wigilijna kapuśniarka z grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • litr soku z kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • ugotowane ziemniaki

Wykonanie

Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich z Paczółtowic

Babcine pierniczki świąteczne [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 dag sztucznego miodu
  • 15 dag cukru
  • paczka proszku do pieczenia
  • 2 paczki przyprawy do pierników
  • 25 dkg margaryny

Wykonanie
Miód stopić z margaryną i przyprawą do pierników. z 10 dag cukru zrobić karmel z odrobiną wody i połączyć go z miodem, tłuszczem i przyprawą. Całość wystudzić. Żółtka jajek oddzielić od białek, po czym utrzeć je z resztą cukru. Do utartych żółtek dodać wystudzoną masę z karmelem, wymieszać i dodać – ucierając równocześnie pałką – przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę, połączyć z zarobionym ciastem. Dokładnie wymieszać, wyrównać, oprószyć wierzch mąką i pozostawić na noc do stężenia. Na następny dzień wałkować płaty o grubości 1/2 cm i wykrawać z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na wysmarowanych tłuszczem blachach.

Przepis: Joanna Cichy

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
27 listopada 2018, 6:52, Iza:

Wkradł się mały błąd - zamiast kompotu z suszu jest przepis na ciasto.

Dziękuję bardzo za ten artykuł! :) pierwszy raz będę samodzielnie przygotowywać wigilię i na pewno cześć przepisów wykorzystam :D pozdrawiam serdecznie

Przepis na struclę zamiast kompotu

I
Iza

Wkradł się mały błąd - zamiast kompotu z suszu jest przepis na ciasto.

Dziękuję bardzo za ten artykuł! :) pierwszy raz będę samodzielnie przygotowywać wigilię i na pewno cześć przepisów wykorzystam :D pozdrawiam serdecznie

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3