2 z 13
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]
Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
cynamon
kilka goździków
3 łyżki cukru
mały kieliszek likieru pomarańczowego
1 szklanka syropu pomarańczowego
Wykonanie
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.