Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]

Żurek grzybowy z uszkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki na zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy

Składniki na wywar

włoszczyzna
grzyby suszone

Składniki na ciasto
mąka
jajko
woda

Składniki na farsz
grzyby
masło
cebula

Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.

Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.

Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć.

Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Zobacz również

Nagrody starosty będzińskiego wręczone. Jest aż 21 laureatów

NOWE
Nagrody starosty będzińskiego wręczone. Jest aż 21 laureatów

Groźny wypadek na Pomorzu. Ranne zostało dziecko

Groźny wypadek na Pomorzu. Ranne zostało dziecko

Polecamy

Zawodnik ORLEN Teamu po raz pierwszy w Wietnamie. Szansa na kolejny dobry wynik

Zawodnik ORLEN Teamu po raz pierwszy w Wietnamie. Szansa na kolejny dobry wynik

Talant Dujszebajew: Jestem dumny ze swoich podopiecznych

ROZMOWA
Talant Dujszebajew: Jestem dumny ze swoich podopiecznych

Mahonia już zaczyna kwitnąć. Sprawdź, kiedy ją przyciąć

Mahonia już zaczyna kwitnąć. Sprawdź, kiedy ją przyciąć