7 z 13
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]
Libiąskie paluszki z makiem Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
1/2 kg mąki
1/2 kg maku
2 jajka
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
5 łyżek miodu
woda
Wykonanie
Z mąki, jajek i ciepłej wody zagnieść ciasto jak na makaron. Palcami szczypać po kawałku ciasta i między dłońmi wałkować małe kluseczki, wyglądem przypominające „paluszki”. Ugotować je w osolonej wodzie. Mak sparzyć i zostawić, aby się odcedził. Zemleć dwukrotnie. Dodać go niego miód, rodzynki i orzechy. Połączyć z ugotowanymi kluskami i wymieszać. Można też dodać odrobinę masła lub skórki pomarańczowej.