10 z 13
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich w Poznachowicach Dolnych
Składniki
średnia kapusta
2 woreczki kaszy gryczanej
3 jajka gotowane
cebula
grzyby suszone
olej
przyprawy do smaku
Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście.
Kaszę ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.