Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]
Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
1 kg karpia
5 dag jasnych rodzynek
5-6 goździków
1 łyżka octu
sól
pieprz
włoszczyzna
4 łyżki żelatyny
białko
Wykonanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania przecedzić przez sito, dalej dotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem. Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie na półmisek, włożyć opłukane rodzynki.
Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą.