Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]

Karp w galarecie Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
1 kg karpia
5 dag jasnych rodzynek
5-6 goździków
1 łyżka octu
sól
pieprz
włoszczyzna
4 łyżki żelatyny
białko

Wykonanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować  głowę do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem.
Ugotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Wywar warzywny z głową z karpia po 30 minutach gotowania  przecedzić przez sito, dalej dotować na małym ogniu przez 5 minut z pokrojonym w dzwonka karpiem. Gdy ryba jest już gotowa – wyjąć delikatnie  na półmisek, włożyć opłukane rodzynki.
Do gorącego wywaru dodać surowe białko w celu sklarowania. Przecedzić przez lnianą ściereczkę, dodać żelatynę i zalać karpia stygnącą, sklarowaną galaretą.

Zobacz również

Oryginalna promocja nowego opowiadania Andrzeja Juliusza Sarwy w bibliotece

NOWE
Oryginalna promocja nowego opowiadania Andrzeja Juliusza Sarwy w bibliotece

Odpust w prastarej parafii św. Wojciecha w Sieradzu-Męce. Było na ludowo ZDJĘCIA

NOWE
Odpust w prastarej parafii św. Wojciecha w Sieradzu-Męce. Było na ludowo ZDJĘCIA

Polecamy

Szaleństwo u brzegów Portugalii. Fale porywają dzieci, a śmiałek bije rekordy [WIDEO]

O TYM SIĘ MÓWI
Szaleństwo u brzegów Portugalii. Fale porywają dzieci, a śmiałek bije rekordy [WIDEO]

Tyle zarabialiśmy 20 lat temu, w roku wstąpienia Polski do UE

Tyle zarabialiśmy 20 lat temu, w roku wstąpienia Polski do UE

Filharmonia Krakowska świętuje 20. rocznicę wstąpienia Polski do UE

Filharmonia Krakowska świętuje 20. rocznicę wstąpienia Polski do UE