12 z 13
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]
Wigilijna ryba w zalewie Koła Gospodyń Wiejskich z Klimontowa
Składniki
2 kg ryby miruny
2 litry wody
1,5 szklanki octu
liście laurowe
ziele angielskie
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
3 duże cebule
mąka
jajko
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Rybę przyprawić według uznania, panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć. Przygotować zalewę z 2 litrów wody, 1,5 szklanki octu, liści laurowych, ziela angielskiego, połowy szklanki cukru i szczypty soli. Do gorącej zalewy wrzucić 3 duże cebule pokrojone w plastry (nie gotować!). Zalewę wystudzić i zalać nią ryby. Zostawić na noc.