Potrawy wigilijne 2019. Barszcz czerwony tradycyjny. Barszcz z zakwasem i bez zakwasu. Jak zrobić barszcz wigilijny [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na wigilijne barszcze Fot. istock
Wigilijny barszcz czerwony to potrawa, która pojawia się na wszystkich świątecznych stołach. Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak właśnie barszcz czerwony. Na zakwasie, postny, z uszkami grzybowymi, z grochem lub z ziemniakami. Zobaczcie najlepsze przepisy na wigilijne barszcze!

Barszcz czerwony wigilijny – przepisy. Z pewnością każdy z nas ma w domu sprawdzony przepis na wigilijny barszcz czerwony. Czy to klasyczny, tradycyjny barszcz z przepisu babci, czy nowoczesny krem z buraka od koleżanki. Zebraliśmy dla Was kilka przepisów na różne barszcze wigilijne oraz na domowe zakwasy. Warto spróbować!

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony.
Zakwas na wigilijny barszcz czerwony. Fot. Joanna Tokarz

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony [PRZEPIS]

 
Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych- najlepiej nie za dużych 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5 listków laurowych 
  • 7 ziarenek ziela angielskiego 
  • 1,30 litra wody 
  • 1 duża łyżka soli

 

Wykonanie
Wodę z solą zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie buraki umyć, obrać ze skórek i pokroić w cienkie plasterki.
Czosnek obrać i lekko docisnąć bokiem noża, by go rozgnieść. Przygotowane składniki przełożyć do wyparzonego i osuszonego naczynia kamionkowego lub dużego słoja. Dodać także ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie zalać przegotowaną wodą z solą.
Jeśli buraki wystają nam ponad wierzch zalewy, to docisnąć je talerzykiem i przyłożyć czymś cięższym (talerzyk nie może pokryć całości - boki powinny być widoczne), co zapobiegnie powstaniu pleśni.
Na wierzch kamionki lub słoja nałożyć gazę i opleść gumką recepturką lub sznurkiem. Naczynie postawić w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Po upływie 2-3 dni można sprawdzić czy na zakwasie nie wytworzyło się zbyt dużo piany. Jeśli tak, ściągnąć ją delikatnie łyżką, a buraki delikatnie zamieszać. Buraki ponownie docisnąć, by nie wystawały ponad zalewę, a wierzch naczynia pokryć gazą. Po kolejnych 2-3 dniach zakwas można przecedzić przez gazę, by pozbyć się wszelkich nieczystości. Gotowy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce, nie dłużej niż przez 14 dni. Przygotowany zakwas można także zapasteryzować. 
Z podanej ilości uzyskamy około 1l zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu.  
Pozostałe z zakwasu buraki możemy ponownie wykorzystać do przygotowania barszczu, oczywiście z dodatkiem nowych, świeżych.  
Do przygotowania zakwasu możemy także dodać skórkę ciemnego pieczywa, pieczonego także na zakwasie, co przyspieszy proces fermentacji o około 2 dni.
Przepis Joanny Tokarz

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami  pieczarkowymi.
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami pieczarkowymi. Fot. archiwum

Przepis na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami pieczarkowymi [PRZEPIS]

Składniki na zakwas

  • 1 kilogram buraków  
  • kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół 
  • 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe 
  • 2 łyżki soli  
  • kromka razowego chleba

  
Wykonanie 
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie. 

Składniki na wywar 

  • 4 duże buraki 
  • włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler) 
  • 5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu  
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • listek laurowy 
  • sól, cukier do smaku

 

Wykonanie barszczu wigilijnego 
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości – po ugotowaniu przecedzić. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas do smaku. Całość podgrzać, ale nie gotować. 
 
Składniki na uszka do wigilijnego barszczu 
Ciasto: 

  • 600 g  mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 1-2 łyżki oleju 
  • pół łyżeczki soli 
  • letnia woda (ok. 1 szklanki)

Farsz do uszek:

  • 80-100 dag pieczarek 
  • 2 cebule 
  • sól 
  • pieprz  
  • 2 łyżki masła do smażenia pieczarek

 

Wykonanie
Pieczarki obrać, umyć i zatrzeć na tarełku o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć na delikatnym ogniu do ładnego zeszklenia. Do cebuli dodać starte pieczarki, sól, pieprz i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wystudzić.  
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto. Wszystko wymieszać, a następnie dolewać etapami gorącą wodę mieszając. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć niewielkie kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć niewielką ilość farszu i zlepić uszka. Uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować około trzech minut.

Prosty świąteczny barszcz czerwony.
Prosty świąteczny barszcz czerwony. Fot.123RF

Prosty świąteczny barszcz czerwony [PRZEPIS]

Składniki

  • 3 kg ugotowanych buraków
  • 3 litry bulionu jarzynowego
  • cebula podsmażona na łyżce masła
  • dwa ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka octu

Wykonanie
Do wrzącego, przecedzonego bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone buraki oraz czosnek. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i podsmażoną cebulkę. Gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać majeranek i odstawić barszcz na całą noc. Odcedzić. Doprowadzić barszcz prawie do zagotowania, a następnie odstawić z ognia i dodać ocet, ewentualnie pieprz i sól.

Szybki barszcz wigilijny z suszonych buraków.
Szybki barszcz wigilijny z suszonych buraków. Fot.123RF

Szybki barszcz z suszonych buraków [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 paczki suszonych buraków
  • wywar z jarzyn
  • czosnek, majeranek
  • sól, pieprz
  • ocet
  • cukier

Wykonanie
Ugotować wywar z jarzyn: marchewki, selera, pora i pietruszki. Do ciepłego wywaru wsypać dwie paczki suszonych buraków. Zostawić na całą noc, aby buraki puściły smak.
Przecedzić, dodać do smaku sól, pieprz, czosnek i ocet. Można dodać majeranek.

Świąteczny krem z buraków.
Świąteczny krem z buraków. Fot. Violetta Grzelka

Świąteczny krem z buraka [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 średnich buraków
  • 1-2 ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • cebula
  • 1/2 pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki stołowe serka mascarpone
  • świeża kolendra
  • koperek lub natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, chili
  • 2-3 łyżki prażonych płatków migdałów

Wykonanie
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1,5 l wrzątku i ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby, całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru.
Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem.
W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.
Serek mascarpone można również zastąpić śmietanką 30 proc., serkiem feta lub jogurtem naturalnym.
Przepis Violetty Grzelki

Barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami.
Barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami. Fot. archiwum

Barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 1 l wody
  • włoszczyzna
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki octu
  • sól dla smaku
  • cukier
  • 4 suszone grzyby
  • 6 suszonych śliwek Bakalland
  • majeranek

Wykonanie
Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).
Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki.
Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.
Podawać można z krokietem albo uszkami.

Zobacz też: TOP 10 sałatek na świąteczny stół

Zobacz koniecznie: HIT na święta. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach

Zobacz też: Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Zobacz koniecznie: Ciasta na Boże Narodzenie. PYSZNE SERNIKI naszych Czytelników na świąteczny stół

Zobacz też: Nietypowe potrawy wigilijne. Zobacz TOP 12 niestandardowych dań wigilijnych naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Co jadano dawniej na Wigilię? Skąd wzięło się 12 potraw wigilijnych?

Zobacz też: Pomysły na nowoczesne świąteczne dania jak z Instagrama na Boże Narodzenie

Zobacz też: Pierogi na wigilijny stół. Najlepsze przepisy Czytelników

Zobacz też: Kompot z suszu. Jak przygotować kompot z suszonych owoców na Wigilię? Najlepsze przepisy!

Zobacz też: Potrawy wigilijne z grzybami - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też: Potrawy wigilijne: ryby. Ryby smażone, po grecku, ryby w galarecie

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Potrawy wigilijne 2019. Barszcz czerwony tradycyjny. Barszcz z zakwasem i bez zakwasu. Jak zrobić barszcz wigilijny [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3