Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Efektowny tatar ze śledzia na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Tatar ze śledzia to pomysł na nietypową potrawę wigilijną.
Tatar ze śledzia to pomysł na nietypową potrawę wigilijną. Fot. Paweł Epler
Chcesz zaskoczyć swoich gości w Wigilię? Zamiast tradycyjnego śledzia, podaj tatara ze śledzia! Potrawa ta prezentuje się wyjątkowo i jest bardzo smaczna. W sam raz na Boże Narodzenie.

Śledzie na Wigilię – nietypowy przepis. Przepisem na tatara ze śledzia podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga „Lady Kitchen”

Składniki

  • 4 płaty matiasów 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 awokado 
  • 1 słodkie jabłko 
  • 3 ogórki kiszone 
  • cebula dymka 
  • ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
  • olej rydzowy 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz grubo mielony 
  • mleko

 

Wykonanie
Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska