Potrawy wigilijne. Kompot z suszu. Jak przygotować kompot z suszonych owoców na Wigilię? [PRZEPISY]

mad
Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców? Zobaczcie przepisy!
Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców? Zobaczcie przepisy! fot. pixabay
Wigilijny kompot z suszu – przepisy. Wigilijny kompot z suszonych owoców to jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Często taki kompot pijemy raz w roku – właśnie w Wigilię. Jak przygotować pyszny kompot z suszonych owoców? Zobaczcie przepisy!

Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo – perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Zebraliśmy najlepsze przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na wigilijny kompot.

Prosty wigilijny kompot z suszu.
Prosty wigilijny kompot z suszu. Fot. Katarzyna Jaworek

Prosty wigilijny kompot z suszu [PRZEPIS]

Składniki

  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 50 g rodzynek
  • 5 goździków
  • 2 litry wody

Wykonanie
Suszone owoce zalać dwoma litrami ciepłej wody i moczyć około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka. Dodać goździki.
Kompot gotować na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.
Przepis Katarzyny Jaworek

Wigilijny kompot z suszu z dodatkiem pomarańczy
Wigilijny kompot z suszu z dodatkiem pomarańczy Fot. Joanna Tokarz

Wigilijny kompot z suszu z dodatkiem pomarańczy [PRZEPIS]

Składniki

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
  • 100 g suszonych gruszek
  • 2 laski cynamonu
  • około 10 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • 2 litry wody
  • 1 pomarańcza

Wykonanie:
Owoce namaczamy w wodzie przez około 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki, czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzonego wcześniej i pokrojonego w plastry pomarańcza. Studzimy pod przykryciem.
Kompot wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazistszy.
Przepis Joanny Tokarz

Wigilijny kompot z rodzynkami.
Wigilijny kompot z rodzynkami. Fot. archiwum

Wigilijny kompot z suszu z rodzynkami [PRZEPIS]

Składniki

  • mieszanka kompotowa Bakalland
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
  • przyprawy: goździki, miód, cynamon, rodzynki, imbir, pokrojone pomarańcze

Wykonanie
Suszone owoce z mieszanki kompotowej oraz rodzynki bursztynowe wkładamy do garnka, zalewając 4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.

Wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. archiwum

Wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 l wody

Wykonanie
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić.
Kompot podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

Suszone owoce z likierem na wigilijny stół.
Suszone owoce z likierem na wigilijny stół. Fot. KGW z Konaszówki

Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki

  • po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
  • cynamon
  • kilka goździków
  • 3 łyżki cukru
  • mały kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1 szklanka syropu pomarańczowego

Wykonanie
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

l
leniwa.klucha

Kiedyś też robiłam, ale szkoda mi czasu. Teraz to już wersja przyspieszona . Jabłkowy tymbark, goździki, cynamon, jakieś suszone owoce, 30min podgrzewania i każdy zachwala, jak ten tradycyjny ;-)

Dodaj ogłoszenie