Potrawy wigilijne. Kompot z suszu. Jak przygotować kompot z suszonych owoców na Wigilię? [PRZEPISY]

mad
Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców? Zobaczcie przepisy! fot. pixabay
Wigilijny kompot z suszu – przepisy. Wigilijny kompot z suszonych owoców to jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Często taki kompot pijemy raz w roku – właśnie w Wigilię. Jak przygotować pyszny kompot z suszonych owoców? Zobaczcie przepisy!

Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo – perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Zebraliśmy najlepsze przepisy na wigilijny kompot.

Prosty wigilijny kompot z suszu.
Prosty wigilijny kompot z suszu. Fot. Katarzyna Jaworek

Prosty wigilijny kompot z suszu [PRZEPIS]

Składniki

  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 50 g rodzynek
  • 5 goździków
  • 2 litry wody

Wykonanie
Suszone owoce zalać dwoma litrami ciepłej wody i moczyć około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka. Dodać goździki.
Kompot gotować na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.
Przepis Katarzyny Jaworek

Wigilijny kompot z suszu z dodatkiem pomarańczy
Wigilijny kompot z suszu z dodatkiem pomarańczy Fot. Joanna Tokarz

Wigilijny kompot z suszu z dodatkiem pomarańczy [PRZEPIS]

Składniki

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
  • 100 g suszonych gruszek
  • 2 laski cynamonu
  • około 10 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • 2 litry wody
  • 1 pomarańcza

Wykonanie:
Owoce namaczamy w wodzie przez około 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki, czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzonego wcześniej i pokrojonego w plastry pomarańcza. Studzimy pod przykryciem.
Kompot wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazistszy.
Przepis Joanny Tokarz

Wigilijny kompot z rodzynkami.
Wigilijny kompot z rodzynkami. Fot. archiwum

Wigilijny kompot z suszu z rodzynkami [PRZEPIS]

Składniki

  • mieszanka kompotowa Bakalland
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
  • przyprawy: goździki, miód, cynamon, rodzynki, imbir, pokrojone pomarańcze

Wykonanie
Suszone owoce z mieszanki kompotowej oraz rodzynki bursztynowe wkładamy do garnka, zalewając 4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.

Wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. archiwum

Wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 śliwek suszonych
  • 10 plastrów suszonych jabłek
  • 10 plastrów suszonych gruszek
  • 2 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 l wody

Wykonanie
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić.
Kompot podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

Suszone owoce z likierem na wigilijny stół.
Suszone owoce z likierem na wigilijny stół. Fot. KGW z Konaszówki

Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki

  • po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
  • cynamon
  • kilka goździków
  • 3 łyżki cukru
  • mały kieliszek likieru pomarańczowego
  • 1 szklanka syropu pomarańczowego

Wykonanie
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

l
leniwa.klucha

Kiedyś też robiłam, ale szkoda mi czasu. Teraz to już wersja przyspieszona . Jabłkowy tymbark, goździki, cynamon, jakieś suszone owoce, 30min podgrzewania i każdy zachwala, jak ten tradycyjny ;-)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3