Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: kasza pęczak z kapustą i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Kasza z grzybami i kapustą to jedna z wigilijnych potraw.
Kasza z grzybami i kapustą to jedna z wigilijnych potraw. archiwum
Przepisem na tradycyjną potrawę wigilijną, czyli kaszę pęczak z kapustą i grzybami podzieliły się z nami panie z  Koła Gospodyń Wiejskich ze Strzelec Wielkich (gmina Szczurowa).

Kasza z grzybami to jedna z tych potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Składniki 

  • 3/4 szklanki pęczaku 
  • 75 dag białej kapusty 
  • 2-3 dag suszonych grzybów 
  • 2 cebule 
  • 3/4 szklanki żuru 
  • 1 łyżka mąki razowej 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka margaryny 
  • maggi, pieprz, sól do smaku

 

Wykonanie
Grzyby namoczyć. Pęczak ugotować na sypko. Kapustę posiekać i ugotować w wodzie z dodatkiem maggi do miękkości. Osączyć i lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w plastry, udusić na oleju. Kapustę połączyć z cebulą,  doprawić solą i pieprzem. Namoczone grzyby wyciągnąć z wody, posiekać. Żur wymieszać z wywarem z grzybów i mąką. Posiekane grzyby wymieszać z pęczakiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę kaszy, kapusty i przykryć resztą kaszy. Zalać żurem i zapiekać aż potrawa wchłonie całkowicie płyn.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska