Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Placek do świątecznego barszczu czerwonego [PRZEPIS]

mad
Placek do barszczu czerwonego.
Placek do barszczu czerwonego. Joanna Tokarz
Przepis na placek do barszczu czerwonego na wigiliny stół.

Przepisem na placek do barszczu czerwonego podzieliła się z nami Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 zupa ogonowa

Składniki na farsz

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 całe jajko
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 kostki rosołowe

Wykonanie
Składniki na ciasto zarobić.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.
Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec około 15 minut. Wyciągnąć, rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska