Potrawy wigilijne. Sałatka na Wigilię. Zobacz TOP 10 sałatek na świąteczny stół [PRZEPISY]
Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami [PRZEPIS]
Składniki:
300 g obranych ziemniaków
3 płaty śledzia
2 jajka
ok. 250 ml startych marynowanych buraczków
Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Do dekoracji:
mała czerwona cebula
2 duże zielone oliwki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę. Buraki odcisnąć z nadmiaru soku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć je na wierzchu sałatki na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki i udekorować sałatkę wkładając je w środek każdej ,,łuski”. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.