Potrawy wigilijne. Śledzie. TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników [PRZEPISY]
Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem Ewy Liskiewicz
Składniki
1 kg filetów śledziowych lekko solonych
4-5 cebul
Składniki na marynatę
litr wody
szklanka cukru
szklanka octu
liście laurowe
ziele angielskie
Składniki na sos
majonez
kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3
1-2 łyżeczki curry
pokrojony drobno koperek (dość dużo)
Wykonanie
Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak. Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni)
Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki.
Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.