Wigilijne kluski z makiem z przepisu prababci! - Dlaczego „bronowickie?” Takie kluski od lat przygotowują gospodynie w bronowickich domach. Moja mama co roku zagniata ciasto na kluski z makiem i poucza mnie i siostrę: „Urywać po małym kawałeczku i formować walce – mówi. – Tak robiła prababcia Anna i wy musicie się tego nauczyć”. Więc my grzecznie, jak co roku, rwiemy te kluski, żeby prababcia, tam gdzieś w niebie, była z nas dumna. Że nie idziemy za modą, tylko przygotowujemy tradycyjne dania według jej przepisów – opowiada Justyna Kalemba.
Składniki na kluski
- szklanka mąki
- 3 żółtka
- duży ugotowany ziemniak
Składniki na masę makową
- szklanka maku
- pół kostki masła
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów, olejek zapachowy
- kieliszek rumu
- mleko
- ok. pół szklanki cukru (do smaku)
Wykonanie
Ciasto zagnieść, odrywać po kawałeczku i formować walce. Mak gotować w mleku ok. 2 godziny. Przecedzić, zemleć trzy razy w maszynce, dodać rozpuszczone masło z miodem i cukrem, posiekane orzechy, olejek i na koniec kieliszek rumu. Kluski ugotować w osolonej wodzie i połączyć z masą.
Źródło: Agencja TVN
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?