4 z 9
Poprzednie
Następne
Potrawy z bobem. 8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników [PRZEPISY]
Przegrzebki na zielonym musie z bobu Ulli Pałki
Składniki
4 przegrzebki
15 dag ugotowanego bobu
1 łyżeczka oleju z dyni
1 ząbek czosnku
1 mała ostra papryczka
1 łyżka oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Bób ugotować wraz z obranym ząbkiem czosnku i papryczką. Po ugotowaniu obrać, czosnek zostawić, papryczkę wyrzucić. Bób zmiksować na puree z czosnkiem i oliwą z dyni, doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzanej oliwie smażyć przegrzebki do delikatnego przyrumienienia.
Na talerz ( muszelki ) nałożyć puree na nie nałożyć usmażone przegrzebki, lekko doprawić pieprzem z góry.
Podawać gorące.