Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z kaszą. Co można przygotować z kaszy? Pomysły na dania z kaszą [PRZEPISY]

mad
Pomysły na dania z kaszą. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.
Pomysły na dania z kaszą. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników. fot. pixabay
Szukacie pomysłu na dania z kaszą? Zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników! Po kaszę watro sięgać jak najczęściej, ponieważ jest to produkt mało przetworzony, zawarte w niej węglowodany rozkładają się powoli, a uwolniona glukoza dostarcza energii na długi czas.

Co można przygotować z kaszy? Pożywny krupnik, doskonałe kaszotto, kotleciki... Pomysłów jest mnóstwo. Zobaczcie przepisy!

Tradycyjny domowy krupnik z kaszą jęczmienną.
Tradycyjny domowy krupnik z kaszą jęczmienną. fot. pixabay

Tradycyjny domowy krupnik z kaszą jęczmienną [PRZEPIS]

Składniki

  • wywar z kurczaka (ok. 3-4 litry)
  • 2-3 garście kaszy
  • 1-2 marchewki
  • ½ selera
  • 1-2 pietruszki
  • ½ pora
  • 5-6 ziemniaków
  • śmietana (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wykonanie
Z kurczaka (udko lub skrzydełka) ugotować wywar, miękkiego kurczaka wyciągnąć, wodę posolić i wsypać kaszę. Gdy kasza będzie już miękka (około 15-20 minut, ale lepiej w krupniku gotować ją nieco dłużej), dodać jarzyny pokrojone w kostkę lub starte na tarce (oprócz ziemniaków, które należy pokroić w kostkę, a pora w paseczki). Gotować do miękkości jarzyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krupnik można zabielić śmietaną, będzie lepszy.
Przepis Justyny Kalemby

Szybkie kaszotto z kaszy pęczak z kurczakiem.
Szybkie kaszotto z kaszy pęczak z kurczakiem. Fot. Iwona Borowiec

Szybkie kaszotto z kaszy pęczak z kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 torebki kaszy pęczak
  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • gęsta śmietana lub ser mascarpone
  • papierówki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • estragon
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • ewentualnie szałwia

Wykonanie
Mięso pokroić i zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i oliwie. Najlepiej smakuje po około dobie. Usmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę i ćwiartki obranych jabłek. W razie potrzeby, podlać wodą i doprawić do smaku. Zagęścić i podać wymieszane z ugotowaną na sypko kaszą. Warto ugotować ją w bulionie lub chociaż doprawić wodę ziołami na smak.
Przepis Iwony Borowiec

Kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem słonecznika.
Kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem słonecznika. Fot. Dorota Wójcicka

Kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem słonecznika [PRZEPIS]

Składniki

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 100 g żółtego sera
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej

Wykonanie
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodać ziarna słonecznika, całe jajka, starty na tarce o małych oczkach ser żółty i mąkę pszenną, wymieszać łyżką. Lekko zwilżonymi rękami lepić małe kotlety. Smażyć z obu stron na oleju.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Prosta kasza gryczana z warzywami.
Prosta kasza gryczana z warzywami. Fot. Stanisław Romek

Prosta kasza gryczana z warzywami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 por
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 duża łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Gdy por nam zmięknie dodać paprykę oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony szpinak.
W osobnym garnku ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
Ugotowaną kaszę dodać do warzyw, wymieszać i podać.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Pikantne naleśniki z kaszą jaglaną.
Pikantne naleśniki z kaszą jaglaną. Fot. Monika Marmuźniak

Pikantne naleśniki z kaszą jaglaną [PRZEPIS]

Składniki na naleśniki

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, kurkuma

Składniki na farsz

  • cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • sól, pieprz
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie
Rozbełtać jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko, wodę i olej. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Kaszę ugotować na sypko.
Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć. Wszystkie składniki wymieszać i chwilę podsmażyć. Farsz zawinąć w naleśniki.
Przepis Moniki Marmuźniak

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska