Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z makaronem. Co można przygotować z makaronu? Pomysły na dania z makaronem [PRZEPISY]

mad
Lubicie makaron? Zobaczcie propozycje  naszych Czytelników na pyszne dania z  makaronem w roli głównej!
Lubicie makaron? Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne dania z makaronem w roli głównej! fot. pixabay
Pomysły na dania z makaronem. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie, bo makaron to jeden z ulubionych składników dań w naszych domach. Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach. Zobaczcie ciekawe przepisy na dania z makaronem!

Makaron - Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne. Jakie dania można przygotować z makaronem? Zobaczcie przepisy!

Szybki makaron świderki z czosnkiem, chili i oliwą.
Szybki makaron świderki z czosnkiem, chili i oliwą. Fot. Violetta Grzelka

Szybki makaron świderki z czosnkiem, chili i oliwą [PRZEPIS]

Składniki

  • 500 g makaronu, tu świderki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 100 ml oliwy
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilkanaście cienkich plastrów grillowanej cukinii (opcjonalnie)
  • sól do smaku

Wykonanie
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić na sitku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w poprzek na cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę. Krótką chwilę podsmażać czosnek i papryczkę uważając, aby czosnek jedynie lekko się zarumienił. Dodać ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, doprawić ewentualnie do smaku solą i dokładnie wymieszać. Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli makaron z czosnkiem, chili i oliwą gotowe! Danie jest wystarczające i pyszne, ale również może być urozmaicone o inne dodatki, jak na przykład dodającą kolorów grillowaną cukinię, pokrojoną w cienkie plastry za pomocą nożyka do odbierania warzyw.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem.
Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem. Fot. Katarzyna Skuta

Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem [PRZEPIS]

Składniki

  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10-15 dag pieczarek
  • mała śmietana 30-proc.
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
  • tarty parmezan

Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.
Przepis Katarzyny Skuty

Prosta i szybka sałatka z makaronem rurki i pomidorkami.
Prosta i szybka sałatka z makaronem rurki i pomidorkami. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Prosta i szybka sałatka z makaronem rurki i pomidorkami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki (3 kolory)
  • 200-250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera żółtego
  • 2 ząbki dobrego czosnku
  • ok. 15 listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz, sól

Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidorki umyć i pokroić na pół, mniejsze można zostawić w całości. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski przełożyć makaron, pomidorki, ser żółty. Liście bazylii porwać na drobne kawałki (podobno lepiej smakuje jeśli się ją rwie niż kroi nożem), dodać do pozostałych składników. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pieprz i sól. Wymieszać i gotowe.
Przepis Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym.
Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym. Fot. Katarzyna Jaworek

Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 50 g sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy
  • oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Malecka zapiekanka z makaronem wstążki.
Malecka zapiekanka z makaronem wstążki. Fot. archiwum

Malecka zapiekanka z makaronem wstążki [PRZEPIS]

Składniki

  • 1/2 kg makaronu wstążki
  • 30 dag wędliny
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego
  • tłuszcz, sól, pieprz, wegeta

Wykonanie
Makaron ugotować, wędlinę pokroić w paseczki i podsmażyć. Pieczarki i cebulę pokroić, a następnie osobno podsmażyć. Wszystko połączyć razem, układać warstwowo, dodać kukurydzę i połowę żółtego sera, startego na grubych oczkach. Jeszcze raz wymieszać, dobrze doprawić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać resztą sera i zapiec w piekarniku.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym.
Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym. Fot. Katarzyna Jaworek

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy cienkiej
  • 150 g makaronu orkiszowego świderki
  • 2 cebule
  • 100 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W małych naczyniach żaroodpornych układać naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypać żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska